Madencilik

Romanya'da yaklaşık 60 farklı maden üretilmektedir. Ülke, üretilen mineral çeşitliliği açısından dünyada önemli bir yere sahiptir. Ülkedeki en zengin maden yatakları sodyum klorürdür.

Romanya bir petrol üreticisidir, ancak üretim seviyesi ülkenin kendi ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli değildir. Sonuç olarak net bir petrol ve gaz ithalatçısıdır. Romanya'daki boru hattı ağı, ham petrol için 1.738 km, petrol ürünleri için 2.321 km ve doğal gaz için 708 km'yi içermektedir.

CIA World Factbook'a göre, diğer doğal kaynaklar arasında kömür, demir cevheri, bakır, krom, uranyum, antimon, cıva, altın, barit, borat, stronsiyum, kalker, mermer, perlit, kükürt, kil bulunmaktadır. Roșia Montană bölgesi, Avrupa’nın en büyük altın deposu olup 300 ton altın ve 1.600 ton gümüş bulunduğu ve değerinin yaklaşık 3 milyar dolar olduğu tahmin edilmektedir.

Romanya'nın mineral üretimi, sanayiye hammadde sağlamak için yeterlidir. Enerji ihtiyacı bitümlü ve antrasit kömür ve ham petrol ithal edilerek de karşılanmaktadır. Antrasit kömürü, tungsten, demir cevheri, çinko cevheri, bakır, kurşun, molibden, altın, gümüş, kaolin ve florit çıkarılan diğer ürünlerdendir.

Türkiye ile Romanya arasında maden ticareti son yıllarda önemli bir artış göstermiştir. Ürün grupları bazında incelendiğinde Türkiye’den Romanya’ya metalik cevher, endüstriyel mineraller ve mineral yakıtlar ihracatında önemli bir artış kaydedilmiştir.